FIRST ATTEMPT, FAMOUS AMOS EK?
BISMILLAH
Assalamualaikum people,
My 1st
attempt buat sekut coklat cip biasa aje pun...kononnya sampai nak samakan
level dengan sekut yang popular seantero duniaaa tu..eh? first try pun kira not bad laa
bahkan rasa osem sekejap sampai terkonpius yang aku kira-kira dah baking banyak
kali dah tapi tinggal ciput gara-gara kerakusan adik-adik.whee. Alhamdulillah
mereka suka.
Sebenarnya benda yang paling senang nak buat, kira dah banyak dah thread pasal resepi biskut yang ala tutupmatatuptup dah siap. Tapi oleh kerana diri ini seorang penyayang maka wujudlah perkongsian resepi ini:-
RESEPI FAMOUS AMOS
AMAZING WOW!
½
cawan gula kastor
½
cawan gula perang (ikut kesesuaian deria manis anda)
1
cawan marjerin (dilebihkan yang asal sebab ganti minyak jagung)
Telur
2 biji
1
sdb Esen vanilla
Secubit
garam
BAHAN
B:
4
cawan tepung gandum yang telah diayak (atau better dari tepung gandum biasa
macam tepung serbaguna
dll) nisbah dalam 70g
2
sdb serbuk koko
½
sdk soda bikarbonat
½
sdk serbuk penaik
2
cawan badam yang telah dicincang dan dipanggang
2
cawan semi sweet choc chip
CARA-CARA:
- Ayak semua bahan tepung dengan lenggok badan sekali.
- Adunkan
semua bahan A dan bahan B kedalam bekas yang bersesuaian menggunakan mixer sehingga doh menjadi gebu dan lembut.
doh agak lembut (agak
lembik) dan tidak terlalu hancur ketika ditarik
2- Campurkan
bahan A dan bahan B secara step by step dan pukul sehingga tepung dan cecair sebati.
3- Letakkan
chop chip dan hirisan badam kedalam adunan dan gaul.
4- Bila
sudah sebati, kepalkan doh dengan tangan atau hanya sudukan doh di atas loyang. Penyekkan sedikit dengan garpu.
Susun dan jarakkan doh di
atas loyang sebab tak mau baby doh anda terbantut tumbesaran saat mau
mengembang di dalam oven.
5- Bakar
dalam oven kira-kira dalam suhu 180°c selama 20-25minit mengikut kesesuaian tahap kepanasan oven anda.
Bakar sehingga doh
menampakkan warna perang tetapi lembut didalam, boleh test dengan garfu.
6- Bukak penutup oven
sambil kipas-kipaskan bau ke hidung sambil senyum tanda puas hati, let cool
completely and then transfer biskut cute anda ke dalam balang. and Done! sedia untuk dikunyah dan dihadam..
Allahurabbi, memang bahagia sangat menghabiskan waktu dengan membaca buku sambil mulut tak henti-henti kunyah sekut osem kite tuh hihi.., berteman pulak dengan rintik-rintik hujan kat luar. Voila!
p/s: dah lama nak post entry pasal ni, tapi asyik tersimpan kemas dalam draft folder, dan ayat mulut tak
henti-henti kunyah sekut osem kite diatas tuh memang tak sesuai lansung time bulan pose camni, maafkan saya :D Nanti bolehlah nak godek-godek resepi bese-bese ini lagi kalo nak buat hidangan raya nanti.
Ehem, dalam 1 kali percubaan, haruslah ada kegagalan dulu baru mencapai kejayaan. muweheeehee!
HAPPY BAKING YO!