Wednesday, May 31, 2017

ukhti., ana nak tanya

Assalamualaikum., ukhtifillah 


Nak upload ke tak.?
upload ke tak.?
upload.? jangan upload.?

kejap recheck balik niat kau
apekejadah kau nak upload gambar selfie kau.
nak bagi orang kenal supaya senang kawan-kawan kau kenal dan cari kau.?
atau rase remeh sangat takde masalah besar lah kalo aku share gambar sekeping aku ni haa atau ayat mudah, lansung tak mendatangkan fitnah.?
saje nak bermegah dengan ratusan likers.?


ukhti, kau pasti.? kau boleh jamin.? bila ada yang suka dan puji gambar kau, kau tak rasa apa-apa.? alahai sebagai manusia, takkan tak rasa bangga sikit pun. jangan tipu diri sendiri. ok itu bahagian kau, bagaimana pula dengan para lelaki di luar sana..adakah mereka tak rasa apa-apa melihat wajah perempuan yang berbagai gaya.?



ukhti,
tolong periksa balik niat dan consider baik buruk walaupun sekeping gambar ukhti. Jangan hanya sekeping gambar ukhti yang pelbagai gaya melemah iman ukhti dan para lelai di luar sana.

Wednesday, February 10, 2016

Nasib blog aku T_T

BISMILLAH
ASSALAMUALAIKUM,



Apa aku nak coret eh, memang blur nak start balik.. tak tahu nak mula dari mana sebab banyak  hal yang berlaku sepanjang aku menyisihkan tempat ini. Adalah masuk setahun tak post apa-apa.



Kekangan kerja di sekolah, memang siyesly  kepala duk ingat hal anak murid,  kerja guru saje. Siang dengan aktiviti di sekolah,  malam pulak peruntuk masa untuk study, prepare untuk masuk kelas keesokannya. Esok pun sama,  tak berubah melainkan Obama mari lawat sekolah aku. 



hambar..











Ergghhh rindu nak tulis balik
Aku sayang lagi blog aku oiiii.!





Takpelah kita cuba cari masa. 
Dalam usaha menjemput idea dan ilham datang.
 Lainkali lagi nampaknya ehh T_T




Sunday, June 21, 2015

#CIKGU DAN SEKOLAH: RAMADHAN 4 DAN SABAR


Bismillah
Assalamualaikum.


Sebelum gerak gi sekolah masuk kelas, tajdid niat.. nak  jadi manusia yg ada aura positif dan berlapang dada lah.
Tiba masuk kelas yang memang dah terkenal dengan budak-budak super duper hyperactive.
1 masa dalam kelas.. steady boleh tahan lagi. 2 masa.. dah tengah-tengah dah, masuk hujung masa.. jiwa raga dah naik takat boiling point dah. Ya Allah budak-budak ni bulan ramadhan ke tak ke, sama.  
"cikgu sabar, bulan puasa"
"cikgu bulan puasa tak boleh marah-marah"
Manalah tak marah ohoi dah acap kali tegur larang tak dengar.
 sigh.

Susah kan jadi orang sabar menahan marah?
agaknya diri masih belum hayati keindahan menahan marah.
:'(



Friday, June 19, 2015

APE CITER YOU?

Bismillah
Assalamualaikum
dan Hi People..!


Selamat Tahun Baru!!! (sound effect dari kuali mak buat ketuk-ketuk).

Apekebende selamat tahun baru dalam pertengahan Jun camni.? Aah la baru tuk aku. baru rajin nak hupdate entry tahun ni, baru ada baki perasaan nak bukak blog ni. Sumpah, janji dulu kelaut.
Tapi hamdanlillah dengan izin dari Rabbi, ada kesempatan yang tak ternilai. First entry di tahun 2015, Jun dan yes.. Ramadhan satu. Allahu., masih merasai kesempatan ramadhan kali ini.

Lama sangat tak singgah sini kan? sampai rasa macam blur dah nak cite ape walopun banyak sangat benda yang berlaku sepanjang tempoh ‘jadi halimunan nih’, ada tapi kekonon buat takde. Anyway, sebagai permulaan, Ahlan wasahlan ya ramadhan, ramadhan Mubarak buat jiwa- jiwa yang rindu akannya. Moga ramadhan kali ini menjadi ramadhan yang terbaik tuk menjadi insan rabbani, insya-Allah :’) Tak nak sentuh lagi pasal ni dahulu, cume nak share pasal ramadhan boleh rujuk entry lepas ( Ramadhan yang Happy! )


Hamdalillah buat Rabb yang esa, buat masa sekarang memegang status sebagai seorang guru di sebuah SMA negeri. Gembira bila sentiasa duduk dalam biah ilmu. Awal-awal dulu masa masuk kerja I was like 'eh mampu ke aku nak sumbang ilmu kat orang' 'boleh ke aku handle semua nih?' 'diorang boleh anggap aku guru tak?'. Punye laahh low-esteem dan penuh perasaan negativity. Lalu aku teringat kalam Allah dan aku berpegang padanya bahawa :

لاَ يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا اِلاَّ وُسْعَهَا 

Ertinya: Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya (Al-Baqoroh: 286)


Allah bagi sesuatu kat aku sebab aku tahu aku mampu, aku boleh. Kalo tak aku tak jadi orang terpilih tuk menggalas tanggungjawab nih.  Jadi aku buat yang terbaik. Recall balik study balik apa yang pernah belajar, perah idea nak memahamkan pelajar. Paling penting tahap kesabaran kene level 7.0 PH Neutral bile berdepan dengan pelajar yang macam-macam karenah. Cakap pasal pengalaman sana, gayanya pada entry akan datang insya-Allah.

Okay itu sahaja sebagai mukaddimah tuk citer yang latest dari aku.
Apeapepun, doakan yang terbaik buatku neh.



salam Ramadhan andddddd publish!


thanks you for reading this entry ^_^








Saturday, October 18, 2014

NAFAS

Bismillah
Assalamualaikum,


Doakan aku bisa aktif kembali disini


sebab aku suka
ini dunia aku
tapi sampai sekarang kerja..kerja..kerja
yang menjauhkan aku dengan apa yang aku suka.
(mohon doa dan simpati)
pada aku yang baru nak cuba mencari nafas lega T_T

Tuesday, September 23, 2014

IDDIN.


Sudah berbulan lamanya setia,
jadi driver, orang gaji, teman shopping, untuk kakaknya,
tahan dengar bebelan hari-hari
buat apa je kalo diminta tak kira dia tuu sedang letih ke, hari panas ke hujan ke, kalo dia tido pun kakak dia aci je minta bangun belikan hatta gula-gula.

Memang paling amat sangat tak tahu dah macam mana lagi nak hiperbolakan ayat yang mengatakan
KAKAKMU INI SANGAT BERTERIMA KASIH atas segala yg Iddin lakukan dan serius rasa macam hilang anggota badan je kalo Iddin takde.. T_T

kira macam terbaik dah kakaknya duk confess gini walaupun kat sini dia tak tahu menahu pun hikhik

Asal aku syahdu sangat malam ni? haih Iddin nak masuk U je kan.. bukan nak kahwin ke menetap negara lain ke. nak masuk belajar, lagipun dekat je kat KL tuu.. err ayat nak pujuk diri sendiri ekceli 

Jadi pesan along satu je, belajar rajin-rajin, aktifkan diri dengan aktiviti berilmiah, pandai pilih kawan, jangan tahan lapar..iddin tu ada nyakit gastrik, jaga diri/peribadi dan yang penting jaga iman. Memang dah syahdu , lupa dah nak pesan satu je.



Monday, August 11, 2014

I'm doin fine

Bismillah
Assalamualaikum,






Empat tiga puluh tiga minit pagi.
Masih menaip diruangan space sendiri. Sekadar menjenguk dan menitipkan beberapa tinggalan huruf-huruf atau tulisan agar dijentik rasa sedar bahawa aku harus atau dalam erti kata perlu bertanggungjawab dalam menunaikan janji untuk terus setia menulis walaupun kadang-kadang agak terlalu apa saja. Random dan sedikit mengarut. Puyuk juga masih lagi belum berbunyi ( misi 1st entry masih terbengkalai)

Dalam beberapa hari ini,
tiada sangat yang nak dikisahkan, tiada yang luar biasa yang berlaku. Cumanya sejak beberapa hari yang lalu terlalu terasa keseorangan hinggalah Allah menjentik rasa ingin bertemu dengan sahabat-sahabat lama dan seakan-akan menghidupkan kembali hati yang dah lama merindui gelak tawa, riuh rendah aku yang dulu. tambah, aku bersama dengan mereka. Alhamdulilah,gembira. sangat.

Ayah yang dah lama berehat sebab terpaksa cuti sakit pun dah mula menunjukkan keadaan ayah yang sebelumnya sakit. Alhamdulillah, gembira. sangat.

itu saja,sekadar titipan untuk menhidupkan ruangan ini
insya-allah akan datang, cuba tidak macam sekarang
untuk bersungguh-sungguh menggunakan ruang yang ada untuk menambah imbuhan di hari kelak. Doakan saja harap-harapnya.. :)